-
Agrest czerwony Hinnonmaki Rot pienny
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 28 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Waga | 5 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 50180010 |
AGREST CZERWONY 'HINNONMAKI ROT' PIENNY
Drzewka agrestu 'Hinnonmaki Rot' są zaszczepione na wysokości 70-80 cm. Agrest na pniu rośnie umiarkowanie silnie, dając zwartą, kulistą koronkę. Polecana odmiana agrestu plonuje bardzo obficie.
Owoce średniej wielkości lub duże. Początkowo zielono-żółte, a w późniejszej fazie dojrzewania czerwone, słodko-kwaśne. Można jeść je na surowo, suszyć, mrozić lub robić z nich smaczne przetwory. Zawierają witaminę C, B1, PP, A, żelazo, potas, fosfor, sód, wapń oraz magnez. Z uwagi na dużą zawartość pektyn warto ich używać do domowej produkcji dżemów, powideł, galaretek, kompotów, soków, win i octów. Dojrzałość zbiorczą osiągają na początku lipca.
Agrest należy sadzić na stanowisku słonecznym. Pod uprawę nadają się gleby piaszczysto gliniaste lub gliniaste, żyzne, bogate w składniki pokarmowe i substancję organiczną. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny. Unikajmy natomiast gleb bardzo lekkich, oraz bardzo zwięzłych i podmokłych.
Oferowane rośliny rosną w donicach 2 litrowych. Poniżej znajdują się zdjęcia poglądowe roślin, które zmieniają swój wygląd w zależności od pory roku. Rośliny są corocznie przesadzane do większych donic.
Każda roślina lub grupa roślin zaopatrzona jest w odpowiedni paszport.