• Burak Opolski 500g

Burak 'Opolski' to odmiana bardzo plenna o korzeniu cylindrycznym. Miąższ karminowoczerwony, silnie wybarwiony, ze słabo zaznaczonymi pierścieniami, delikatny i bardzo smaczny.

Kolor/Wzór
Brak towaru
34.90
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 9.9
ORLEN 9.9
InPost Paczkomat® 24/7 (dostawa 24-48h) 13.9
INPOST Kurier standard 19
Kurier standard - pobranie 23
Dostępność Brak towaru
EAN 5901363434653

BURAK ĆWIKŁOWY 'OPOLSKI'

Opakowanie: 500g

imageBurak ćwikłowy 'Opolski' odmiana ta jest bardzo plenna o korzeniu cylindrycznym. Miąższ karminowoczerwony, silnie wybarwiony, ze słabo zaznaczonymi pierścieniami, delikatny i bardzo smaczny. Polecana w równym stopniu do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz na cele przetwórcze. Pierwsza polska odmiana cylindryczna. Korzeń owalny, wydłużony o średnicy 4-8 cm.





image
Uprawa:
Buraki ćwikłowe można uprawiać na glebach zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Warzywo to nie znosi nadmiernego zakwaszenia, dlatego też gleba przeznaczona pod jego uprawę powinna mieć odczyn zbliżony do obojętnego. Należy unikać uprawy buraków w miejscach zacienionych (szczególnie pod drzewami) oraz w zbytnim zagęszczeniu. Burak powinien być uprawiany w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nasiona wysiewamy w rzędach co 20 do 40 cm, na głębokości do 3 cm. Po wytworzeniu 2 do 3 liści konieczne jest wykonanie przerywki.



Właściwości:
Buraki zawierają wiele mikro- i makroelementów  m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i szczawiowy.Korzeń buraka jest dobrym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom, silnie odtruwa jelito, wątrobę, nerki i oczyszcza krew. Pomaga usuwać złogi szkodliwego tłuszczu, cholesterolu z naczyń krwionośnych i zmniejsza zwapnienie naczyń. Ekstrakt z buraków zapobiega rozwojowi miażdżycy, nadciśnieniu i chorobom serca.

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie