-
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka 100g
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka to odmiana średnio późna, bardzo plenna odmiana, przeznaczona na użytek jesienny i zimowy.
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 9.9 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Waga | 0.15 kg |
PIETRUSZKA KORZENIOWA 'OŁOMUŃCKA"
('OLOMOUCKA DLOUHA')
Opakowanie: 100g
Pietruszka korzeniowa 'Ołomuńcka' jest średnio późną, bardzo plenna, o bardzo dobrych jakościowo korzeniach, odmianą. Korzenie w kształcie wydłużonego stożka, wyjątkowo długie około 22-24 cm, równomiernie zwężające się ku dołowi, ostro zakończone, o prosto ściętych ramionach. Skórka gładka, o jasnej skórce, nie rozwidlają się. Miąższ aromatyczny, jędrny i biały.
Odmiana odporna na choroby, suszę i zmienne warunki atmosferyczne.
Uprawa:
Pietruszka, nie ma zbyt dużych wymagań glebowych, jednakże najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, żyznych o dużej pojemności wodnej i powietrznej. Najlepszymi pod uprawę tego gatunku są gleby zasobne, o dobrej strukturze i dostatecznie wilgotne. Pietruszkę podobnie jak marchew należy uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Pietruszkę korzeniową siejemy w końcu marca do połowy kwietnia w rzędach 20-30 cm na głębokości 1-1,5cm. Przerywamy ją, aby pojedynkować korzenie, a także pielimy ze spulchnianiem gleby.
Wymaga jak najwcześniejszego siewu, najlepiej w redlinach.
Właściwości:
Pietruszka ma działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartej w niej apigeninie, która może hamować wzrost i rozwój guzów nowotworowych. Zawiera witaminę C, prowitaminę A oraz sole potasu i apopol, które poprawiają czynności układu pokarmowego, ułatwiając trawienie i wykazuje działanie moczopędne. Pietruszka zawiera również cenne olejki eteryczne, oleje roślinne oraz wartościowe minerały. Warzywo to usuwa nieprzyjemny zapach z ust, zmniejsza zapach po spożyciu czosnku.