-
Rzodkiewka Mila 100g
Odmiana ta jest bardzo plenna, tworzy walcowate, wydłużone zgrubienia o pięknej szkarłatno-czerwonej barwie skórki z białym końcem.
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 9.9 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5901363437906 |
RZODKIEWKA 'MILA'
Opakowanie: 100g
Rzodkiewka Mila to odmiana wczesna, o intensywnym wzroście, do uprawy pod osłonami i w polu. Szybko wytwarza zgrubienia, w przeciągu 3 tygodnie od wzejścia. Zgrubienia są cylindryczne, długości 4-4,5 cm, czerwone, z białym końcem. Miąższ odznacza się łagodnym smakiem, jest intensywnie biały, odporny na parcenie, dlatego tę rzodkiewkę można przetrzymywać na zagonie. Jest przystosowana do jednorazowego zbioru. Odmiana doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Norma wysiewu: 15-30 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada II-3 dekada VIII
Termin zbioru: 2 dekada III-3 dekada IX
Wegetacja: 30 dni
Głębokość siewu: 1-2 cm
Uprawa:
Rzodkiewkę można wysiewać do gruntu od wczesnej wiosny do końca okresu wegetacji. Wymaga stanowisk nasłonecznionych, gleb lekkich, zasobnych, przepuszczalnych, o niskiej zawartości azotu. Zalecana rozstawa dla uprawy rzodkiewki wynosi od 10 do 20 cm między rzędami i od 2 do 4 cm w rzędach. Rzodkiewkę należy podlewać regularnie ale niezbyt obficie. Nieregularne podlewanie może spowodować pękanie korzeni, zaś zbyt obfite - przerost liści kosztem rozwoju korzeni.
Właściwości:
Rzodkiewki zawierają witaminy C i B, sporo siarki, magnez oraz potas. Nazywane są jarzyną pięknych włosów, gdyż siarka między innymi reguluje pracę gruczołów łojowych. Przede wszystkim cenione są za walory smakowe. Rzodkiewki zjedzone po ciężkostrawnym posiłku, zapobiegają niestrawności i tzw. zgadze. Zawierają bardzo niewiele kalorii, należy je jednak jeść bardzo ostrożnie, ponieważ zaostrzają apetyt. Mają też zastosowanie w przypadku chronicznych schorzeń dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.